SAMOA

02.10.2018

Samoa 6-12.9.2018

Neljän yön purjehdus Suwarrowilta Samoalle sisälsi vauhdikasta menoa (tuuli max 19m/s), ajoittain hermoja raastavaa keikutusta, ikiajoiksi menetetyn keskiviikon (ylitimme kansainvälisen päivämäärärajan) sekä moottorin ja generaattorin käynnistymisongelmat. Näiden lisäksi tietysti päivät soljuivat normaalien arkirutiinien ympärillä.

Tekniseltä konsultilta, Nakelta, saimme satelliittipuhelimella ohjeet, joiden avulla käynnistyi ensin generaattori ja sitten pääkone. Emme sammuttaneet moottoria ennen Apiaa, jonne saavuimme sopivasti aamun valjetessa 6.9.

Laskimme ankkurin Apia Port Controlin ohjeiden mukaan kaupungin edustalle. Tunnelma Sississä oli toiveikas, innostunut ja haikea. Viisisataakaksitoista merimailia tuli selvitettyä, ja Ulla, Pia ja Lenny tulisivat jäämään maihin, ja lentämään täältä Fizille hotelliloman viettoon.

Auringon noustua paljastui kaupunkikuvassa ensin komea katedraali ja sen jälkeen kuparikattoinen rakennus, joka osoittautui kaupungin hallintorakennukseksi, jossa kävimme porukalla myöhemmin uloskirjautumassa.

Mutta ensin oli sisäänkirjautumiset. Me odottelimme ankkurissa viranomaisia, joita ei lupauksesta huolimatta näkynyt. Saimme luvan siirtyä Apia Marinaan, "jos siellä on tilaa." Laiturilla oli suuri avustusjoukko muita veneilijöitä meitä vastaanottamassa ja kippari taitavasti peruutti kapeaan mutta riittävään koloon Sissin. Saimme viimeisen vapaan paikan. Uskalsimme sammuttaa moottorin, jonka jälkeen viritimme reissun ensimmäiset rottaesteet juomapulloista köysiin. Naapuriveneilijä oli saanut kannellaan kipittäneen rotan loukutettua.

Päivä kääntyi jo alkuiltaan ennen kuin terveys-, bioturvallisuus-, tulli- ja maahanmuuttoviranomaiset olivat käyneet ja saimme luvan poistua veneestä. Siitä ilosta otimme mainoslehtisestä vaarin ja siirryimme "no-woman-no-cry"- tyyppisen vauhdikkaan rastakuskin kyydillä kaupungin parhaaseen pitseriaan. Voimme todella suositella "Giordanos"ia kaikille Apiaan tuleville nälkäisille. Plussat miljöölle, palvelulle, ruualle ja jälkiruuille.

(Länsi)-Samoa muodostuu kahdesta isommasta (Upolu ja Savaii) ja kahdeksasta pienestä saaresta.

Meidän tutkimusmatkamme keskittyi pääkaupunkiin Apiaan (Upolu) ja se alkoi uuden starttiakun metsästämisellä. Taksilla tehty kaupunkikierros ja noin viides kauppa tuottivat tulosta ja löysimme kelvollisen akun.

Viikon ekskursio Samoalla avasi hiukan paikallista kulttuuria.

Faa'a Samoa - samoalaiset tavat - kulminoituvat kirkkoon, kylä"perheisiin" sekä kyläpäälliköihin.

Kylät erottautuvat tienvarsi-kukkaistutuksilla. Jokaisessa kylässä on katettu pylväsrakennus, fale.

Fale- kokoontumispaikka, turvapaikka, lepopaikka, johon ei koskaan tulla kengät jalassa, aurinkolasit päässä, sopimattomasti pukeutuneena, ei koskaan seistä, jos korkeampiarvoiset istuvat ja istutaan jalkapohjat piilossa.

Sunnuntai on lepopäivä ja kirkossakäyntipäivä. Arkiset asiat ovat tauolla. Kaupunki on hiljainen ja kylissä toivotaan hiljaisuutta iltahartauden aikaan sekä säädyllistä vaatetusta turisteilta. Kirkollinen elämä on aktiivista, eri kirkkokuntien teologisia oppilaitoksia on monia, valtava Bahai-temppeli laajan hyvinhoidetun nurmikkokentän keskellä hallitsee näkymää kaupungin ulkopuolella.

Kuitenkin elämän raadollisuus paljastui kysyttyämme taksikuskilta Samoan suurimmista ongelmakohdista.

Alkoholin käyttö ja tappelut.

Samoalaiset ovat pääosin polynesialaisia ja polynesialainen kulttuuri lauluineen, tansseineen, perinnekäsitöineen ja kukkineen on tuttua muilta polynesialaisilta saarilta.

Skotlantilaisen kirjailijan Robert Louis Stevensonin kotimuseossa käynti oli mielenkiintoinen.

Kuinka moni on tiennyt, että "Aarresaari" ja "Dr Jekyll ja Mr Hyde" - kirjojen kirjoittaja Stevenson asui elämänsä viimeiset kuusi vuotta Samoalla ja hänet on haudattu Vaea-vuorelle lähelle Vailimassa (viisi jokea) sijainnutta kotitilaansa. Hän oli aktiivinen mies myös kirjoituskammarin ulkopuolella ja saavutti paikallisten suosion ja luottamuksen. Häntä kutsuttiin samoalaisittain Tusitalaksi (tarinan kertoja). Kotimuseosta oli ostettava Sissin kirjastoon molemmat edellä mainitut kirjat sekä Richard A. Bermannin "Robert Louis Stevenson in Samoa" , joka oli mielenkiintoista luettavaa 1800-luvun lopun Samoasta.

Samoa - Fiji

12 - 16.9.2018

Kippari ja puosu eli Hannu ja Tuija lähtivät kaksinpurjehdukselle Samoan Apiasta Fijin itäisemmän saaren Vanua Levun SavuSavuun. Fijin ympärillä on paljon riuttoja, joten reittisuunnitelma oli tehtävä huomioiden vuorokauden aika, arvioitu eteneminen sekä riuttojen kiertäminen.

Kuu oli ensimmäisenä yönä pieni, vain 7%, joten oli tiedossa melko pimeät neljä yötä.

Tuuli vaihteli vuorokausien aikana 8-16m/s, maininki oli pääosin maltillista. Alkumatkasta isopurje oli auki 2/3 ja genua lähes kokonaan auki, mutta kun tuuli nousi reivasimme genuaa.

Viimeisenä yönä siirryimme itäiselle pallon puoliskolle eli siirryimme pituuspiirillä 180 asteen pienemmälle puolelle.

Sunnuntai-aamuna 16.9.2018 VHF näytti sijainniksi Lat.16*46,696´S ja Lon 179*19,975´E, kun kiinnityimme SavuSavulla Copra Shed Marinan karanteenilaituriin saalingeissa keltainen tullilippu ja sininen Fijin lippu.

Merimaileja kertyi 588 ja matkaa teimme tasan neljä vuorokautta.

SavuSavulla sisäänkirjauduimme maahan, teimme ruokaostoksia, nautimme viihtyisästä Marinan rakennuksesta palveluineen ja kolmen vuorokauden jälkeen lähdimme kohti Fijin pääsaarta Viti Levua ja siellä Vuda Marinaa, jossa meitä oli jo odottamassa uusi, innokas miehistö.